Freiburg och Vauban

20130402-140305.jpg

Kom hem i förgår från en vecka nere i Baden-Württemberg, Sydtyskland. Vi bodde i Freiburg som är en stor och gammal universitetsstad. Sonen pluggar ju här nere, så hustrun och jag hade fin guidning i veckan.

Allmänt sett så har vi nog en del att lära här hemma avseende miljö och hållbarhet. Fast det verkar förvisso vara lite på gång med t.ex. spårvagnar här i Malmö för att ta ett exempel. Tycker föresten inte att det var så länge sedan våra ”kloka” kommungubbar i Malmö tog beslutet att riva upp spårvägsspåren och lägga ner den verksamheten. Nu är det nya tider. Nya kommunhjältar argumenterar nästan som om spårvägen är en helt ny uppfinning. Spårvagnar är hett igen! Tycker personligen att det är riktigt att bygga denna del av infrastruktur. Det fungerade fantastiskt bra nere i Freiburg det gick t.ex. även att köpa biljett ombord. Men ve den som fuskade. Kontrollgängen bestod av 5 bistra kontrollanter som genast omringade fuskaren som hade försökt åka gratis, 40 Euro i böter på stående fot eller poliseskort, var god välj! Upplevde inte situationen själv, men fick berättat i andra hand om hur detta fungerade. Tror knappast den gratisåkaren gör om det, speciellt som ett månadskort kostade 36 Euro.

Bilden ovan är från Vauban (franskt och inte tyskt uttal). Vauban är en väldigt intressant stadsdel i utkanten av Freiburg, 4 km från sydliga delen. Spårvagn på 10 minuter dit, javisst! Det har planerats för cirka 5000 invånare och det speciella med det hela är att man ligger mycket långt framme i fråga om miljö och hållbarhet, med att t.ex. bygga energisnåla hus med ultralåg förbrukning, ta tillvara jordvärme och solenergi m.m. Mycket intressant att vandra omkring där.
Området har en gång tillhört en fransk militärbas, därför det franska uttalet. Många av kasernerna är ombyggda till bostäder.

Det finns även en annan intressant aspekt som min bild ovan illustrerar, det är att området delvis har ockuperats av människor med ”Hippie och/eller anarkistläggning”. Dessa personer har byggt sina bostäder liknande det bilden visar. Man får inte sova i bilar och bussar, men de bilar som står permanent uppställda, har tjocka mörkläggningsgardiner som dras för på kvällen och då är det svårt för myndigheterna att kolla. Det kan väl på ett sätt liknas lite vid Kristiania i Köpenhamn, förutom att området inte är utpräglat drogprofilerat. Det var hur som helst intressant att se de olika sätt som människor hade löst sina bostadskonstruktioner. Värt ett besök!

Annonser

2 thoughts on “Freiburg och Vauban

  1. Jasså din son pluggar i Freiburg? Jag har en fotokollega som jobbar som engelsk lärare på Freiburgs universitet. Hon är ursprungligen från Wales och har bott i Freiburg i många år nu. 🙂

    //Sven

    • Aha, ja världen är ganska liten ändå. Mycket studentliv i Freiburg i alla fall. Det finns fler och bättre möjligheter för ungdomarna idag att studera på intressanta platser, än på min tid. Alltid bra att se och lära om andra kulturer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s