Öresundsöverfart

20120324-115009.jpg

Klockan var 4.36 den 17 juni 1910. Dansken Robert Svendsen landade sitt Voisinplan på Limhamnsfältet. överfarten tog 34 minuter. Endast åtta personer bevittnade händelsen.

Jag har noterat att jag tog bilden ovan, av ett Bleriot-XI den 17 maj 1981 på samma plats. Någon gjorde alltså om försöket och flög över Öresund med detta antika flygplan. Modigt tycker jag.

Ur Wikipedia:
Ryttmästare Ernst Linder i Paris hade satt upp ett pris på 5 000 kr till den pilot som först korsade Öresund med flygplan. 26 juni 1910 kom Carl Cederström till Köpenhamn för att delta i tävlingen om Öresund. Eftersom man var beroende av bra väder kom Nervø, Svendsen och Cederström att spionera och lurpassa på varandra. Den 17 juli gjorde Svendsen ett första försök med sitt Voisin flygplan att genomföra flygningen, men vinden var för hård och han tvingas återvända till startplatsen. En timme senare, klockan 4.05, startade han i sitt andra försök. Efter ett varv över fältet steg han till 50 meters höjd, riktade in flygplanet mot sundet och flög i sydostlig riktning. Klockan 4.36 landade han med sin Diana på Limhamnsfältet. Eftersom landningen skedde så tidigt på morgonen bevittnades landningen endast av åtta personer, varav en var Berlingske Tidendes flygmedarbetare Carl Theodor Dreyer. Senare under dagen mötte baron Cederström med baronessan upp och gratulerade Svendsen till bedriften. Telegram kom från kung Fredrik VIII och Konseils-Presedenten Klaus Berntsen överlämnade det danska marinministeriets silverpokal.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s