Hållbarhet

20120303-083720.jpg

Bilden ovan tog jag när man höll på att riva stadsdelen Lugnet i Malmö på 70-talet. Jag har alltid stannat till då man hållit på att riva hus. Gärna fotograferat det också. Det är något skrämmande när grävskoporna börjar tugga i sig det som varit hem och trygghet för många människor. När grävskopans käftar tuggar sig igenom kök, vardagsrum och badrum. Samtidigt blir det ofta ganska dramatiska bilder också.

Det har säkert skrivits spaltkilometer om det rivningsraseri som härjade i många svenska städer på 60 och 70-talet. Inte minst i Malmö. Man rev oersättliga kulturhistoriska värde i stadsdelarna Lugnet, Öster och på gamla Väster i Malmö, för att nämna några. Givetvis ska människor ha en bra boendemiljö och ingen människa ska väl i dagens Sverige behöva gå ut på gården till ett utedass, men av t.ex. Carolis bebyggelse var det enligt uppgift endast cirka 30% som behövde rivas, resten skulle kunnat moderniseras. Om inte Sverige vore så relativt fritt från korruption jämfört med många andra länder, så skulle det legat i farans riktning att tro att de kommungubbar som tog dessa katastrofala beslut om rivning, hade intresse på ett eller annat sätt av att byggföretag, betongleverantörer m.fl. kunde expandera sin marknad. Men så kan det väl inte vara?

Oavsett, så tror jag att det är farligt att människor tappar förankringen med de rötter i form av byggnader och uppväxtmiljöer som man får som barn, givetvis under förutsättning att miljöerna inte är av negativ karraktär. Om man märker att inget ändå är bestående i form av gator och omgivningar man lekt i som barn, är man nog som individ, inte så särskillt rädd om offentliga miljöer framledes heller. Dessutom tror jag att man i den snabba värld vi lever i, kan känna en viss trygghet i att vandra runt i sin uppväxtmiljö ibland.

Vi åker gärna till andra världsstäder och imponeras och tjusas av de gamla fina miljöerna där, men tänk om dessa korttänkta politiker på 60 och 70-talen, istället hade lagt sig vinn om att ta tillvara och se till att den gamla bebyggelsen (jag har för mig att det fanns hus från 1700-talet vid Caroli som revs) fanns kvar idag. Vilken turistmagnet! Vilket nöje det hade varit att se det idag!

Alltså hållbarhet är slagordet! Fortsätt inte att göra om dessa misstag med att riva upp våra rötter!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s