Chaplins pojke

20120221-234122.jpg

Chaplins pojke (The Kid) hette en Chaplinfilm från 1929. Bilden här föreställer inte Chaplins pojke, men väl hans dotter Gerladine Chaplin född 1944, en av Charlies 8 barn. Bilden tog jag 3 mars 1971 på ett fotojobb i Köpenhamn. Bilden togs uppe på översta våningen på SAS-hotellet i Köpenhamn i samband med att Geraldine som den stora stjärnan skulle medverka i någon film som jag glömt namnet på. Likheten med hennes far Charlie tycker jag framgår tydligt.

Jag letade fram bilden häromdagen då jag sett en Chaplinfilm på TV. Försökte se den rättare sagt. Tror den hette ”Chaplin på varuhuset”. Min reflektion här var att hur tusan kunde man skratta åt detta för några årtionden sedan. Det samma gäller om man nu någon gång råkar snubbla över någon Helan och Halvan-film. De håller tyvärr inte längre anser jag!

Jag funderade på om det är man själv som ändrar smak, eller om det är tiden som går ifrån dessa filmer. Kommer ihåg att mina barn inte heller tyckte att de här gamla filmerna var roliga.

Jag har själv ingen riktigt bra analys om varför det är så här, men en av komponenterna är kanske att utbudet var skralt på den tiden och en stumfilm med den sortens komik ändå var något som man kunde uppskatta före och under 60-talet.

Min fundering är hur dagens humor kommer att hålla om några årtionden! Kommer Robert Gustavsson med company att ses som lika kul år 2025?

Annonser

One thought on “Chaplins pojke

  1. Jag tror att dagens publik helt enkelt blivit vana vid alla specialeffekter. Vi är vana vid action, animerade filmscener och digitalt ljud och sätter således vår värdering av underhållning mot dessa effekter. På samma sätt gjorde man antagligen förr i tiden. Att det kom ljud tillsammans med rörlig bild måste ju varit helt fantastiskt. Allt nytt är häftigt, men allt nytt har också ett bäst före datum, till att något nytt kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s